25 Mayıs 2018 Cuma

Nursery (kres) Arastirmasi

Yagmur Ingiltere'ye tasindigimizda 3,5 yasindaydi. Aslinda hala 3,5 yasinda cunku buraya geleli 1,5 ay oldu 🤣 neyse artik yavastan surekli icinde oldugu ev ortamindan cikip, kendine ait bir zaman diliminde kendi sorumlulugunda olmasi gerekiyordu. En basta da dil ogrenmesi konusu yari zamanli kres secenegini gundeme getirdi.
Ingiltere de yasayan ve oturma/calisma izni olan gocmenler icin devlet eger ebeveynlerden sadece biri calisiyorsa 15 saat, her ikisi de calisiyorsa haftada 30 saat kres imkani sagliyor. Evinize yakin olan ya da kafaniza yatan icinize sinen herhangi bir krese gidip sartlarini ogreniyorsunuz. Ben uc kres ile gorustum ucu de ozel kresti ikisi haftada 12 saati bana istedigim gunlere bolebilecegimi, biri sadece bir gun full time kabul edebileceklerini soyledi. Onu kafadan eledik. Diger ikisi arasindan evimize daha yakin olan, genis, kocaman bahcesi olan, sehrin pek cok yerinde subeleri bulunan kurumsal bir nursery yi tercih ettik.
Haftanin uc gunu 4 er saat olacak sekilde ayarlandi ve kresi gezmek icin bize randevu verildi.
Randevu tarihinde kres yoneticisi tarafindan kresin oyun odalari ve bahce gezdirildi. Icinde yemek menulerinin, cocugun cantasinda neler olmasi gerektigi, hastalik durumlarda yapilmasi gerekenleri vs anlatan bir dosya verildi.
Misal cocuklar ishal olduklarinda okul yonetimi tarafindan aileler uyariliyor ve 1 hafta okula gonderilmemesi rica ediliyor. Zaten akli selim insan cocugu o halde okula gondermez ama yazili prosedure dokulmesi guven verici.
Bir diger konu da yemek ve wc. Burada her kreste cocuguzdan sorumlu, onunla birebir ilgilenen bir ogretmen var. Pre school cagindaki cocuklarda 8 cocuk basina 1 ogretmen dusuyor. Toddler's larda sanirim 4 cocuga 1 ogretmen. Early year's lar ise 2 bebege 1 ogretmen seklinde (toddler lar ve early yearlar in rakamlari hakkinda yanilabilirim ama asagi yukari boyle) cocugunuzdan sorumlu ogretmene her detayi anlatiyorunuz. Misal bizim konular: her saat basi tuvalet, makarna sossuz, domuz eti yok, soguk gunlerde bahceye cikarken montu unutmamasi, ortopedik ayakkabilarin ayagindan cikmamasi gerekliligi vs.

Bir de sizden onemli kelimelerin turkce karsiliklarini yazmanizi istiyorlar ki, cocuk kendini sadece turkce ifade edebildigi surecte susuzluktan catlamasin, efendime soyleyim altina yapmasin, ac kalmasin diye. Su, karnim ac, cisim geldi, kakam geldi, anne nerede, baba nerede, anne/baba ise gitti, birazdan gelecekler gibi kisa ve net anlatimlarin turkce karsiliklarini yazip veriyorsunuz duvara asiyorlar. Zaten maksimum uc aya pek ihtiyac kalmiyor.  

Yagmur dan sorumlu ogretmen Yunanistanli mukemmel bir kadin. Cok sevgi dolu ve guler yuzlu. Turk oldugumuzu duyunca "kaka" dahil bildigi butun Turkce kelimeleri siraladi. Cok sempatikti. Yagmur ile cok ilgileniyor. Mesela bu hafta biraz mirin kirin yapti ve cok mutsuzdu okula giderken ama Georgia yi gorur gormez nesesi yerine geldi oynamaya basladilar. 

Bir de bu da yeni cikti, "anne ben sana baktim ama seni goremedim" aklima bir yontem geldi ve cok ise yaradi. Bir kol saati aldim ve gelis saatimi gosterdim. Ne zaman benim ne zaman gelecegimi merak etse saatine bakmasini ve akrep 5 in uzerine, yelkovan da 12 nin uzerine gelince onu almaya gelecegimi soyledim. Iki gun filan surdu rutine oturmasi. Cok sukur sorun yok gibi simdilik.
Bir de gunun sonunda rapor gibi bir kagit veriyorlar. Kagitta o gun kac kez ve hangi saatlerde tuvalete gittigi, neler yedigi, ne kadarini yedigi, hangi oyuncaklarla oynadigi, tam zamanli çocuklar icin uyuyup uyumadigi, Allah korusun bir kaza, dusme, carpma durumlari olup olmadigi gibi bilgiler yer aliyor.
Simdilik nursery mizden cok memnunuz. Zaten onemli olan Yagmur un mutlulugu ve kaliteli zaman gecirmesi, ozgurce oyun oynamasi. Insallah bundan sonraki surecte de hersey umdugumuz sekilde ilerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© Sağanak Yağışlı Blog Template designed by Juvmom - Sesukamu